Nikotiini ja sähkötupakka

Nikotiini nostaa verenpainetta, rasittaa sydäntä ja alentaa yleistä terveydentilaa vain ei oo keuhkoahtauman sekä keuhkosyövän aiheuttaja. Sanottakoon, että keuhkoahtaumatauti ja keuhkosyöpä ovatkin näitä, mihin röökaajat kuolevat yleisimmin. Sähkötupakka patruunaan lisättävä täyttöneste onkin propyleeni-glykoli-pohjaista. Tätä ainetta käytetään yleisesti elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa. Sähkötupakka on siis aika terveellinen keksintö oikeaan tupakkaan verrattuna. Sen idea onkin nerokas: Käyttäjä ei lopeta nikotiinin käyttöä.

Sähkötupakka saa aikaan aidon röökaamisen tunteen. Vaikka se on sähköinen vekotin, onkin se suunniteltu mahdollisimman kevyeksi. Sähkötupakka emuloi ulkomuodoltaan sekä väriltään savuketta. Sen päässä on pieni LED-valo, jonka markkeeraa savukkeen tulipäätä. Valo syttyy yleensä jahka sähkötupakkaa imutetaan.

Sähkötupakka ei itseasiassa oo tupakkatuote, se ei pidä sisällään kessua. Katsotaan tässäpä nykyisin vaikka vähän käyttämisen perusteita. Sähkötupakan Akku: Aloituspakkauksen messissä käy luonnollisestikin akkulaturi jolla voit ladata sähkötupakkasi akkuun virtaa. Ensimmäisellä latauskerralla suositellaan että annat akun latautua näin kymmenisen tuntia, mutta tulevaisuudessa akun lataus kestää parista kolmeen tuntia.

Sähkötupakka turvallisuus

Sähkötupakka sammuu heti jahka lopetat imemisen sekä käynnistyy yleensä ilmanpaineen (imu) taikka äänen vaikutuksesta. Sähkötupakan käyttökustannukset voivat vaihdella suurestikin. Jos keskityt vain yhteen malliin sekä hankit ainoastaan välttämättömät tarvikkeet sikäli hinta on saletimmin tupakoimista edullisempi. Useimmat vaikka toivovat loppujenlopuksi testata muitakin laitteita ja eri aromeja ja tässä siis kohtaa sähkötupakka pystyy muuttua kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

Sähkötupakassa tupakanpuru korvataan nesteellä jota kuumentamalla tuotteesta on mahdollista imeä savua muistuttavaa vesihöyryä. Hintaan tuntuu huomattavasti tietenkin myös tämä, mistä sähkötupakkasi ostat. Ennen ostamista, muista nähdä nettikauppalista ja hyödynnä alennuskoodit. Höyryn määrään tuntuu eniten käytettävä vekotin sekä täyttönesteen sisältö. Vesihöyry sisältää myöskin nikotiinia, jospa henkilö käyttää nikotiinia sähkötupakassaan.

Vesihöyry ei oo savua, täten sen polttaminen on vaaratonta sivullisille henkilöille ja ennen kaikkea savuketta haitattomampi vaihtoehto käyttäjälle itselleen. Sähkötupakan avulla tupakasta eroon pääseminen onkin miellyttävää, vain myös tehokasta. Suurin määrä sähkötupakan tilaajista tilaa nesteensä nikotiinillisena, mikä ei sinänsä ole vaarallista, jotta nikotiini itsessään ei tapa, toisin kuin röökin savu.

Euroopan komission mukaisesti nikotiinia sisältävät sähkötupakka valmisteet voivat kuulua EU:ssa lääkelain piiriin. Nikotiinittomien valmisteiden valmistusta sekä myyntiä ei kontrolloida, eli niiden koostumuksessa esiintyy isoa vaihtelua sekä tuotteiden turvallisuudesta ei ole tietoa.

Sähkötupakka vaihtoehtona

Sähkötupakka on vaihtoehto, minkä avustuksella voit pitää jokainen polttamisen hyvät puolet mutta päästä eroon kaikista tupakoinnin haitoista. Sähkötupakka emuloi ensivaikutelmaltaan 100% todellista röökiä, ja sen käyttö näköisversioi valitsemastasi tuotteesta riippuen tupakan, piipun vai sikarin polttoa, mutta 100% ilman peinteisen röökin tuhansia hyvinvoinnille hengenvaarallisia yhdisteitä.

Nestepatruunan aine siirtyy automaattisesti höyrystäjään ja lämmitys saadaan aikaiseksi joko imaisemalla tai painamalla nappia, laitteesta riippuen. Imaisemalla toimivat kuumennukset ovatkin hieman hienorakenteisempia sekä koostuvat pienestä mikrofonista sekä ilmanpainesensorista sekä tuotetta ohjaavasta mikrosirusta. Imaisemalla toimivat merkit muistuttavat lisää savuketta käyttötavaltaan, täten he on verrattain suosittuja.

Sähkötupakan akut eivät kestä ikuisesti sekä yleensä silloin tällöin (ei useimmiten sittenkään hyvin usein) sun pitää vaihtaa patteri uuteen. Patruuna joten E-nestesäiliö. E-nesteen säiliö joten patruuna käy aloituspakkauksen messissä normaalisti valmiiksi täytettynä, vaan jahka E-neste cartomizerin sisällä käy vähiin taikka loppuu kokonaan pitää sun täyttää tämä uudestaan. Patruunan täyttö onkin erittäin helppoa.

Nestesäiliön messissä tulevasta pipetistä vaan tiputellaan liuosta patruunaan sikäli kauan niin että se onkin täynnä tällöin sähkötupakkasi onkin jälleen valmis käyttöön. Ei saattaisi olla merkittävästi yksinkertaisempaa. Sähkötupakan käyttäminen muistuttaa huomattavasti tavallisen tupakan käyttöä. Eli siis imet suukappaleesta höyryä keuhkoihisi ja mutta tämä.

Jos tuntuu ettet voi samantien ensimmäisellä vedolla tarpeeksi savun kaltaista tulemaan, tee nopea imaisu että höyrystin aktivoituu ja sen päästä voit vetää tapaisia keuhkoihisi. E-savukkeista otetaan normaalisti pitempiä imaisuja kuin tavallisista tupakista. Sähkötupakka on hyvin yksinkertainen härpäke. Vastusta lämmitetään, jolloin sama aine, mitä käytetään teattereissa sekä konserteissa savukoneessa, höyrystyy ja sitä imutetaan kuin vanhanaikaisen röökin savua.

Tupakka korvataan liuoksella mikä muutetaan höyryksi lämmittämällä. Ei aiheuta tuhansia myrkkyjä joita tupakansavussa on eikä altista muita passiiviselle tupakoinnille. Lain mukaan käyttö on silti laillista periaatteessa missä vaan. Yleisimmät sähkötupakat koostuvat kolmesta osasta. Akku on sähkötupakan isoin lohko ja tämän tehtävänä on aiheuttaa energia mitä tarvitaan nesteen höyrystämiseksi.

Sähkötupakka akkutekniikka

Savukkeen paksuisten sähkötupakka -akkujen varaus onkin tyypillisesti näin 200 mAh. Omalla kulutuksellani, näin 1000 mAh/päivä, heitä akkuja täytyisi ladata neljä vai viisi kertaa päivässä ja tämä onkin hieman hankalaa sekä työlästä. Automaattiakku onkin vaikka yllättävän ehdoton esim. ajaessa, täten minulla on kolme automaattiakkua, mutta käytän silti niitä melko vähän.

Painavammat sähkösavukkeille tarkoitetut normaaliakut vaikuttavat olevan huomattavan yleisiä, mutta tällä hetkellä en pidä niitä järkevinä. Ne on olemassaolevan tiedon mukaan pidemmällä tähtäimellä väliinputoajia, siinä säädettävän jännitteen akkurungot ovat halventuneet jo niin merkittävästi, jotta noita on järkevämpi käyttää.

Akkuja saatetaan myöskin luokitella niissä käytettyjen materiaalien perusteella. Käytännössä hyvät akut ovat tyypiltään litium-akkuja (li-ion) eli samoja kuin esim. kännyköissä käytettävät. Niitä onkin myöskin standardisoitu niiden muodon sekä mittojen mukaisesti. Samoja standardiakkuja saatetaan käyttää taskulampuista saakka jota moninaisimpiin vempaimiin. Sähkösavukkeiden akkurungoissa on käytetty yleisimmin standardiakkua 18650, myöskin tämän ohuempaa versiota 14650 sekä lyhyempiä versioita 18500 ja 18350. Tyyppinumeroinnissa 2 ensimmäistä numeroa merkitsee akun halkaisijaa ja kaksi seuraavaa pituutta millimetreissä, lopussa nolla ei mitään.

Litiumakun nimellisjännite onkin 3,7 volttia. Litiumakku on verrattain monimutkainen sekä pitää sisällään elektroniikkaa. Elektroniikan merkitys on suojata akkua sekä jos suojaus pettää, pystyy patteri räjähtää. Se onkin tämä syy, miten pystyy olla olemme lukeneet räjähtävistä kännyköistä ja näiden valmistajista, jotka vakuuttavat, että niiden valtuuttamillaan akuilla kyseistä ongelmaa ei ole. sähkötupakkakin on jo saanut ensimmäisen tapaturman uhrinsa, kun akku räjähti käyttäjän kasvoille.

Kuten kaikissa akuissa sekä paristoissakin, vaihtelee litium-akun jännite riippuen latauksen määrästä. Täydellä latauksella tämä onkin 4.2 volttia ja minimilatauksella 3,4 volttia. Kun litium-akun jännite laskee alle 3,4 voltin, estää akun elektroniikka jännitteen annon elikkä sitä alhaisemmaksi jännite ei koskaan laske.

Höyrystimen tehoa voidaan säätää tän vastuksen impedanssilla, mutta jahka akusta saatava virta vaihtelee +/- 14 % vai jopa kolmanneksen, on vastuksen impedanssi väärä kohta säädölle. Nykyisin on saatavana sähkösavukkeille akkurunkoja, joissa tämän antamaa jännitettä saatetaan säätää ja tämä pysyy vakiona.

Säädettävän jännitteen akkurunkoja käsitettiin olevan saatavana jo vuosi silloinkaan, kun vaihdoin piipun polttamisesta sähkötupakkaan. Tunnetuin vekotin mutta käsitettiin olevan Provari, jolla käsitettiin olevan hintaa lähes 200 Euroa. Tätä suositeltiin “edistyneemmille” höyrystelijöille. Tällä hetkellä hinnat ovat saapuneet reippaasti alas ja Lavatube VV -nimisen rungon saa alle viidellä kympillä. Lavatubeen sopivat 18650 standardiakut ja heille sopivat akkurungot vailla jännitteensäätöä on melkein saman hintaisia, täten Lavatubessa jännitteen säätö on jopa ilmainen ominaisuus.

Sähkötupakka

Sähkötupakka onkin tupakan tilalle tuleva tekninen härpäke, mikä avustuksella imetään normaalisti nikotiinipitoista savun kaltaista.

Perinteisesti sähkötupakka muistuttaa ulkoisesti savuketta, mutta nykyisin niitä valmistetaan monen muotoisia, värisiä sekä kokoisia. Suurin ero “analogiseen” savukkeeseen on tämä, että sähkötupakkaa ei polteta. Siinä onkin joko itse täytettävä vai valmiiksi täytetty nestefiltteri, minkä päästää liuoksen atomisoijaan ja muodostaa savun kaltaista imettäessä. Höyryn muodostamiseen käytettävästä nesteestä onkin olemassa eri makuisia sekä vahvuisia versioita. Yleensä nestemmäinen aine koostuu enimmäkseen propyleeniglykolista tai glyseriinistä, jota on jatkettu vedellä ja useanlaisilla makuaineilla. Myös sähkötupakoista on olemassa eri valmistajilla omia mallejaan, mistä eräät toimivat manuaalisesti (nappia on painettava) sekä eräät automaattisesti imettäessä. Sähkötupakan patteri ladataan yleisimmin USB-latausjohdolla.

Suomessa sähkösavukkeita myydään internetissä, mutta nikotiininesteet suomalaisen käyttäjän onkin ostettava ulkomailta. Aikaisemmat ristiiidat nikotiininesteiden maahantuonnissa johtivat loppujenlopuksi oikeuden päätökseen, missä nikotiininesteiden ostaminen ETA-alueelta hyväksyttiin omaan käyttämiseen. Sähkösavukkeen käyttäminen on tosiaan juuri nyt laillista kotimaassa.

sähkötupakka (englanniksi electronic cigarette taikka e-cigarette) on sähköllä toimiva, perinteistä tehdasvalmisteista tupakkaa muistuttava laite. Useimmiten vekotin koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä sekä pienestä ladattavasta akusta. Joissakin malleissa onkin lisäksi värillinen led-valo, jonka saa laitteen näyttämään palavalta savukkeelta. Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä, mitä kuumentamalla tuotteesta onkin mahdollista imeä tapaisia. Sähkösavukkeesta onkin olemassa nikotiinittomia ja nikotiinia sisällään pitäviä versioita sekä eri makuvaihtoehtoja.

Tupakkaa poltettaessa ihmiskehoon syntyy yli neljä tuhatta erillaista kemikaalia kuin tervaa, häkää, syanidia, hillimonoksidia, typpioksidia, vetysianidia sekä ammoniakkia. Tupakassa onkin yli 35 tunnettua karsinogeenia (syöpää aiheuttavia aineta).
Myöskään Yhtäkään tupakan lisäainetta ei ole vaikka oikeastaan kokeiltu tän palaessa sekä kyseisten kemikaalien rakenne muuttuu vieläkään normaalisti hyvin huomattavasti myrkyllisemmäksi.

Arviolta tupakka murhaa käyttäjänsä vuonna 2020 enemmän henkilöitä kuin HIV, huumeet, liikenneonnettomuudet, malaria, tuberkuloosiin yhteensä.
Tupakkaan kuolee kotimaassa 5000-6000 vuodessa sekä 5-6 miljoonaa koko maailmassa.
Joka kolmas syöpä, sydän- ja verisuonitauti johtuu syöpäkääryleistä.
Lähes jokainen röökaaja sairastuu krooniseen keuhkoputkentulehdukseen.

Mikäli käytät nesteitä jotka sisällään pitävät nikotiinia, altistat itsesi nikotiinin haitoille. Sähkötupakoiden vesihöyry sisältää ainoastaan vettä, itsekin makeutusaineen, propyleeniglykolia sekä kasvipohjaista glyserolia, jotka vaikuttavat vesihöyryn koostumukseen, vain joita käytetään myös laajalti perinteisellä elintarvike-alalla sekä kosmetiikassa.